Letsshine.no

10 Punkter for lykkelige barn og et vellykket arbeidsliv

IMG_4796

Som skilt tobarnsmor, selvstendig næringsdrivende, forfatter og livsstilsveileder deler jeg her 10 punkter som jeg mener gir trygge, glade og selvstendige barn og som også gjør det mulig å gjøre det bra og trives i arbeidslivet sitt:

1: Del opp dagen din i arbeidstid og familietid. 

Ta jobbtelefoner på jobb og fokuser på dialog og samvær med barna når det er familietid. Enten du jobber før barna står opp eller etter de legger seg.

2: Gjør minst 3 små ting hver dag som gleder deg (uten dårlig samvittighet!)

Enten det er å ta en kopp kaffe, gå en tur i parken eller å dra å trene. Det bedre du er på å glede deg selv i hverdagen, jo mer har du å gi til mann, barn og arbeidsplassen.

3: Lær barna forskjellen på egentid og familietid.

Forskjellen på når de skal leke på egenhånd og du kan få ro til gjøre ting for deg selv og når det er tid for å gjøre ting sammen. Med dette lærer både barn og voksne å ivareta sine behov i hverdagen og likeså å ivareta andre og være tilstede med andre. 

4: Lag en «not to do» liste og be om hjelp. 

Deleger bort husvask og klesvask og automatiser matinnkjøp via nett og levering på døra. Når både det å være en god mor sammen med det å mestre arbeidslivet godt er to viktige verdier for deg er det like viktig å prioritere bort andre ting. Det er naivt å tro at du skal føle deg full av energi og ha overskudd ved å skulle gjøre alt i hjemmet selv (eller å delta på alt). Enten du velger å leie inn vaskehjelp eller å fordele oppgaver hjemme til mann og barn eller du effektiviserer og automatiserer gjøremålene bedre ved å bestille mat over nett en gang i uka. Superkvinner er gudskjelov også sårbare og det å kunne erkjenne at man ikke klarer alt selv hele tiden er veldig viktig. 

5: Takk sammen barna. 

Enten du gjør det på morgenen eller på kvelden. Lær dem å takke for det de har i livet. For noe morsomt de har opplevd eller gleder seg til, for snøen, for at man har hverandre osv. Jo bedre de blir til å sette pris på de små tingene i hverdagen sin, desto bedre blir de til å sette pris på livet de har og håndtere nedturer. 

6: La familietiden bestå av praktiske oppgaver også. 

Å tilbringe tid sammen betyr ikke at barna må underholdes eller leke hele tiden. Tid sammen kan også være å gjøre praktiske ting som å lage middag eller andre gjøremål. Det ligger stor verdi i å gjøre praktiske ting sammen, som å ta ut søpla eller å være med å pante flasker. Hverdagsoppgaver gir barna kunnskap og økt forståelse av ansvaret som følger med i det å vokse opp. Likeså lærer det barna å bli mer selvstendige, ta ansvar i livet, også ovenfor miljøet.

7: Bekreft barna daglig. Sammen med klemmer og kos i hverdagen fortell barna daglig at du er glad i dem, hvor fine de er akkurat som de er og at du er der for dem. Bekreft også følelsene de har enten de er positive eller negative. Å lære dem å akseptere at livet ikke alltid er gøy og at det noen ganger føles urettferdig og vondt. At det er en del av livet og at man da må reise seg og ikke gi seg og at du er der og hjelper dem. Å akseptere at livet har både oppturer og nedturer er et viktig verktøy for at de skal lære seg å håndtere motstand senere i livet. 

8: Velg ut hva du skal delta og følge opp barna på.  

Om det ikke er mulig å hente i barnehagen eller på skolen pga. av skift eller annet på jobben. Om det ikke er mulig å delta på alle familiemiddager eller frokoster, så velg ut hvilke (organiserte) aktiviteter du skal følge opp og hvilke far eller andre skal følge opp på. Sett denne tiden med barna på timeplanen på lik linje som du booker møter.  Ved å senke skuldrene og være tilstede på aktiviteten til barna på deres premisser, føler de seg sett og du får muligheten til å være en større del av barnas liv. 

10: Fortell Hvorfor! (og vis barna dine hvorfor bestemte ting er viktig å gjøre.)

Eksempelvis hvorfor det er viktig å legge bena høyt og se en film sammen? Hvorfor det er viktig å kunne leke på egenhånd og betydningen av egentid. Å forklare dem at det er viktig å skru av Ipaden på kvelden, så hodet får hvile før du skal sove. At det å takke og sette pris på det de har i livet daglig, vil øke sjansene deres for et godt liv. At det å være med på tur i naturen vil gjøre dem godt. Ved å gjøre dette vil de også få en større bevissthet rundt dine valg og verdier i livet som foreldre. Det vil gjøre det lettere for dem å få en forståelse av hverdagen og å lære seg å ta bevisste valg for å ta ansvar for seg selv når de vokser opp.

For ironisk nok skal også våre barn på et senere tidspunkt selv klare å kombinere familieliv og arbeidsliv. Ved å løfte blikket i debatten oppfordrer jeg til å vise og lære barna våre hvordan de kan gjøre nettopp dette. Hvordan de kan lære seg å ta vare på seg selv og de rundt seg når de vokser opp og mestrer en hektisk hverdag og et arbeidsliv når den tid kommer. La smørbrødlista være et innspill for et løsningsorientert fokus og for konkrete løsninger for å ivareta barna og familien, likeså kvinnens rettigheter og muligheter i arbeidslivet og ikke minst oss selv oppi det hele.


 

Do you want news and great offers from Shine Lifestyle?

Let us help you find the right program
for you!