Letsshine.no

I dag kan vi lese i aftenposten om hvordan nøkkelhullmerket har blitt et våpen i matpriskrigen. Det lønner seg ikke å ha nøkkelhullmerking på matvarene da flere butikker har lave priser på disse matvarene. Priene har blitt for lave og derfor velger flere og flere matprodusenter å droppe merkingen og fjerne produktene fra hyllene. Det synes jeg er strålende! 

At motivasjonen til å droppe nøkkelhullmerkingen er produsentenes manglende omsetning er ikke noe rope hurra for, men resultatet fortjener trampe applaus. Hvis resultatet av priskrigen resulterer i at nøkkelhullmerkingen forsvinner, er muligheten større for at vi som forbrukere kan få informasjon om sunn mat som ikke er feilaktig og forvirrende.

Ingrediensliste til matprodusentene Nøkkelhullet har hatt som mål å hjelpe oss som forbrukere å ta sunne matvalg i butikken. Staten har satt visse grenseverdier på hva et matvareprodukt kan og bør inneholde og så har produsentene fått lov til å ta denne listen og trikse og mikse “sunne” nøkkelhullprodukter. “Naturlig” og “næringsrik” er ikke to ord som står høyt på den listen.  Leter du godt finner du sikkert en og annen matvare med et nøkkelhullmerke på som kan kalles sunn, men ikke la deg lure. Butikkene er fulle av nøkkelhullmerker på matvarer jeg aldri ville funnet på å kjøpe, eksempelvis ferdigpizza. I tillegg så viser det seg at denne nøkkelhullmerkingen er frivillig. Det betyr at det også kan være matvarer som staten anser som er sunne, som ikke har merking.  Det er ikke slik at Helsedirektoratet eller mattilsynet som administrer ordningen har en nøyaktig oversikt over hvilke matvarer som nå har droppet nøkkelhullmerkingen, etter at det ble mindre lønnsomt å selge oss mat med nøkkelhull på.

Kast nøkkelen. Kaos? Ja, det har blitt et matkaos uten like med merking og påståtte sannheter om sunnhet i ferdigpizzaer. Slik jeg ser det er matprodusentenes manglende inntjening på nøkkelhullmerket og deres reaksjon ved å droppe merkingen og nøkkelhullprodukter fra hyllene, en dør som endelig står åpen for å legge denne nøkkelhullmerkingen død en gang for alle. Nøkkelhullmerkingen er ikke god veiledning for sunn mat i butikken, tvert i mot. Jeg mener at det er direkte feilaktig å kalle en del av matvarene sunne.

Fortell meg hva jeg spiser. Jeg håper at EUs strengere krav til nøkkelhullsmerkede matvarer som kommer er kroken på døra for nøkkelhullet. Jeg håper også at mattilsynets nye regler for innholdsmerking av mat, et lovpålegg som gjelder absolutt alle ferdigpakkede matvarer vil være med på å gi oss forbrukere den informasjonen vi har krav på. Slik at det blir mulig for oss som forbrukere å forstå hva vi spiser og hva som er naturlig, sunn og næringsrik mat. Ikke at helsedirektoratet koker sammen en ny ingrediensliste til matprodusentene.

Å forstå hva vi kjøper og spiser bør være et minimumskrav fra oss forbrukere. Likeså burde merking av sunn mat være basert på at det er naturlig og næringsrikt, ikke grenseverdier.  Fremover  håper jeg også at det vil komme tiltak for å øke og sikre kvaliteten på maten vi kjøper, økt utvalg av økologiske matvarer og bedre betingelser for salg av natulig og næringsrik mat! 

 

Do you want news and great offers from Shine Lifestyle?

Let us help you find the right program
for you!